Autor: Politika

Novi Sad
22.01.2023.
19:45
Pre 81 godinu dogodio se zločin mađarskog okupatora na prostoru južne Bačke, Novosadska racija, u tri najstrašnija dana u istoriji Novog Sada.
  • Bojan

    23.01.2023 12:53
    @Zanimljivo

    Dođoše cenimo po kulturološkoj osnovi, slavljenju svojih ratnih zločinaca i generalnom bezobrazluku oličenom u pridikama o patriJotizmu u tuđoj državi. Znači potpuno opravdano.
  • DM

    23.01.2023 10:38
    Do kada drzava planira da dozvoljava u sekularnoj drzavi uplitanje verskih organizacija u skolstvo?
  • ex chapman

    23.01.2023 09:55
    istorija
    treba da se uci kao znacajan a uzasan dogadjaj iz istorije NS. nikad nista dobro nije doslo od guranja istorije pod tepih. a pre svega ozbiljno razmotriti da se vise ne zove Racija, jer to implicira da se radilo o policijskoj akciji protiv kriminalaca (kako su to i predstavljali tadasnji fasisti). a narocito treba povesti racuna o tome da je u otprilike isto vreme sproveden zlocin po Sajkaskoj (mnogo vecih razmera) i na drugim mestima, kao i da je i pre i posle toga bilo vise masovnih zlocina malo manjeg ili slicnog intenziteta. sve to PRE nego sto se deci predoce te cinjenice.
    naravno treba voditi racuna na koji nacin ce se to prezentovati deci i sta je ono sto deca treba da nauce iz toga. a to svakako nije da treba da mrze Madjare ili Hrvate ili Srbe (ili bilo koju naciju), nego da treba da se bore protiv fasista bez obzira iza kog naroda pokusavaju da se sakriju! to ne treba da bude lekcija za "Srpcad" nego za svu Vojvodjansku decu. da nauce da nema "nasih" i "njihovih" zlocinaca i zrtava; da nauce da nije patriotizam braniti "svoje" zlocince i da nije ljudski omalovazavati "tudje" zrtve!
    ali pre svega uloziti u ozbiljno i sveobuhvatno istrazivanje da se dodje do sto tacnije istine o svim tim zlocinima i da se imenom i prezimenom identifikuju sve zrtve i zlocinci koliko god je to moguce
    secanje na "Raciju" ne treba da deli decu, vec da ih ujedini u pravim ljudskim vrednostima.
  • cluffas

    23.01.2023 09:43
    Evo sta je moja baba meni ispricala koja je prezivela tu raciju.
    Prababa i Pradeda sa decom su ziveli u samom centru NS na uglu Dunavske i Zmaj Jovine ulice. Jedna od tih kuca (zgrada) je bila njihova.
    Madjarski vojnici su usli u dvoriste i zahtevali su da svi izadju u dvoriste i stanu u vrstu. Onda su pretresli kucu.
    Imali su papir na kome je bio kao neki spisak,ali Jevreji , Romi, familija Partizana i Partizani , i pripadnici druge madjarske stranke se nisu mogli spasiti od Racije.
    Nasim Srbima su trazili da platimo ako zelimo da prezivimo. Moja rodbina je platila i niko ih nije dirao. Tako da Madjari dok ne vrate finansijski dug nikada im vise necu verovati.
  • Zanimljivo

    23.01.2023 09:11
    Pojedinci koji na ovom portalu etiketiraju "dođoše" na etničkoj osnovi, sad su zabrinuti za širenje etničke mržnje ako se spomenu istorijske činjenice?
    Naravno da ne bi trebalo etiketirati čitave narode zbog zločina pojedinaca, ali vi to prvi činite, pogledajte malo komentare godinama unazad.
  • Radojica

    23.01.2023 07:57
    Neprimereno
    Neprimereno je multikulturne sredine terati na prihvatanje tuđe istorije. Neprimereno je pripadnike mađarskog naroda terati da pokazuju na karti pomenuta mesta. Zašto u Srpskoj ne pokazuju na karti gde su Potočari? "Ponašaj se uvek tako da maksima tvoje volje može uvek važiti kao princip opšteg zakonodavstva" (Emanuil Kant).
    Ne igrajte se radikalskih principa u osvitku rata. Patićemo više, nego što je potrebno, zbog toga.
  • Mark

    23.01.2023 06:44
    ...
    Neverovatni ste. Opravdavate raciju necim drugim. Pominjete oluju, Daru? Imate vi obraza uopste? Pola vas nisu srbi pa pljujete. Sta mislite da neki srbin pise ovako u Zagrebu, Sarajevu? Pa ne bi vise nikad nista napisao. Treba uvesti da svaki komentar koji se napise, da stoji ime i prezime i da je registriovan. E tad ne bi pisali jer ste kukavice i samo smete ovde da pisete.
  • hisoria

    23.01.2023 06:26
    Samo da iz kurikuluma ne izostanu ni višestruko veći zločini koji su se desili nakon dugog svetskog rata, čiji počinioci nikad nisu kažnjeni.
  • Iguman

    23.01.2023 04:24
    Da li ce deci biti ispričana sta je i ko je inicirao događaje koje su se desile 1942 god u januaru mesecu ,godinu dana od ulaska Madjara u Jugoslaviju.
  • Đura Vojvođanin

    23.01.2023 02:11
    Ovako kako SPC misli da vaspitava našu decu samo povećava šovinizam i netoleranciju. Ključna stvar kod vaspitavanja dece bi trebalo da bude da se nauče da nijedan narod sam po sebi nije zločinački i da u svakom narodu ima i zločinaca i žrtava. Što je jedina istinita istorija. Samo tako možemo pravilno vaspitavati decu što bi bilo dobro za sve nas a pogotovo za mlađe naraštaje pred kojima je budućnost. A ta bolja budućnost se gradi tolerancijom i poštovanjem a ne šovinizmom i mržnjom.
  • Peja

    23.01.2023 02:10
    Skoro uvek ,zimi kada prodjem pored `Tise i Dunava pomislim kakva je to uzasna smrt biti bacen u zaledjenu reku,strasno ,ali ako vec treba da znamo istinu ,trebali bi znati i to ,sta je ovome prethodilo,zasto je ovo uradjeno,da nije neka odmazda za partizanske akcije kao u Sumaricama,takodje je bilo i ,odmazde nad Madjarskim stanovnistvom j posle rata i te kako,stari Vojvodani se secaju svacega, ,,,,aj da znamo sve,,,ovo je zaista zlocin bez presedana bez daljnjeg
  • 9

    23.01.2023 01:12
    " stručnjaci ZUOV-a "
    Čega su se oni latili to je unapred propalo ,
    a pogotovo pomognuti crkvom i bradatim
    čikama u suknjama.
    Nego gde ono beše Beogradsko Sajmište ?
    Koji je tu domaći okupator mučio i ubijao svoj narod .
    Koji je to serBski poslanik ubica dobio spomenik baš u NS
    i za čije vlasti , a u skupštini se zalagao za ubijanje i progon Jevreja ?
    Zato mantijaši ne kaljajte ovaj tužni dan svojim prisustvom.
  • UmetnikNS

    23.01.2023 00:18
    Odgovor
    Maxa

    Tesko da mogu da ih uce to sto ti predlazes, jer su ti koje ti nazivas kolaboracionistima bili izmedju ostalih i bacani po led.
  • Peja

    23.01.2023 00:06
    Isto ih treba uciti i o odmazdama u Banatu i Backoj posle rata,to niko ne spominje,a i tog je bilo...ako cemo zapravo da ucimo istoriju
  • zztop

    22.01.2023 23:57
    Obavezno uz ovaj kurikul istorije ubaciti daru, dijanu budisavljević i oluju ... o četnicima i čiči i kralju samo najbolje...
  • Molim?

    22.01.2023 23:11
    Ko?
    Bačka eparhija Srpske pravoslavne crkve
    Nije dozvolila predstavniku jevrejske zajednice da prisustvuje pomenu bačenima pod led na keju ne tako davno....
    A u nemačkoj malo malo pa zapnete na mesinganu kocku na trotoaru na kojoj je ugravirano ime, mesto i godina rođenja, mesto i godina smrti. Kocke se zovu Stolperstein. Kamen spoticanja u prevodu. Postavljene ispred kućnih adresa gde su živeli do naci režima. Guglajte malo.
    A u raciji su i Romi stradali i još neki, ne samo Srbi.
  • Željko

    22.01.2023 23:00
    Zličin iz ovog vremena sa nedokazuje nego doživljava jer nas većona ima potomke stradalih, gospodo nedajte mi nismo ničim izazvali..
  • Самба

    22.01.2023 22:51
    Зашто се етничко чишћење назива рација? Рација се врши над изгредницима по кафанама и стадионима.
  • NNunited

    22.01.2023 22:41
    ...
    A bas smo sekularna drzava do mojega...
  • FFS

    22.01.2023 22:41
    Buducnost
    Secanje jeste bitno, ali SAMO ako je secanje objektivno i ako dijalog usmerava decu u pozitivnom smeru. Jednostran dijalog je opasan i samo sluzi sirenju mrznje. Moraju se spomenuti zlocini OBE strane i oprostiti jednom i zauvek. Heeling and not hating!
  • Huncut

    22.01.2023 21:32
    Oce l ovako i za godisnjicu Srebrenice ?
  • Maxa

    22.01.2023 21:00
    Hoce li na toj nastavi uciti decu da su u raciji ucestvovali domaci kolabracionisti ?
  • uzas

    22.01.2023 20:47
    ovo nije nikavo secanje na raciju ovo je sirenje verske,nacionalne i rasne mrznje okrestrirane od strane SPC i Irineja! od kada oni imaju pravo da govore sta treba da se uci u skoli??? isao sam u osnovnu pre vise od 30 godina i tada su me isto ucili o raciji kao i generaciej pre i generacije posle mene... ovo sto radi Irinej je sramota...
  • Pera

    22.01.2023 20:26
    Bosnia
    Ucice tako sto ce pijanciti, bacati smece, urinirati na mestu racije gde vec ionako ceo Ns izbacuje svoju kanalizaciju i nema nameru da taj kolektor premesti. Brze,jace, bolje
  • ///

    22.01.2023 20:10
    E,to je istorija.
    Hvala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna